adv 1290

Nya KTM 1050 ADV & KTM 1290 SUPER ADV.

By | GMC nytt | No Comments

Se filmen från provkörningen här.

 

 

Jag la direkt vantarna på en 1050 ADV för att få ut så mycket som möjligt av 1290:en eftersom det var den jag var mest sugen på att köra men när det var dags att byta maskin upptäckte jag att jag inte alls ville byta motorcykel , jag stannade tom på den i tre stopp innan bytet skedde. De kurviga vägarna var helt enkelt helt perfekt för 1050:en. Jag trodde att det skulle vara en tröttare variant av 1190 men upptäckte snarare att det är en av de bästa mellanklass hojarna ute på marknaden just nu. Bromsar och chassi styrde mig exakt dit jag ville och motorn saknade inte det där som jag var helt säker på att den skulle göra. Fjädringen var inte perfekt till en början vilket var underligt eftersom den svalde varenda gupp och fixade inbromsningar på löpande band efter en liten stund. Jag kan inte riktigt förstå vad det berodde på, kanske var jag ringrostig.

Visst så skulle jag vilja kört 1190 ADV istället men den fanns ju inte på plats och den kostar ju också ca 20000 kr till. 1190 ADV ”R” är som de flesta vet en helt annan historia och är tillverkad för grus, motorcyklarnas svar på rallybilen.

När det var dags att gå över till 1290 SUPER ADV visste jag inte riktigt vad som skulle komma. Jag hade under flera veckors tid funderat på om den hade det dära galna trycket från superduken i motorn som gör att antispinnen gärna sitter i en bra stund innan man blir varm i kläderna eller om maskinen helt enkelt med sina 160 hästar kanske har fått en mer ciliviserad gång likt riktmärket som alla siktar på nu BMW R1200GS. Som tur var så visade det sig vara någonstans mittimellan, den fick behålla glädjen som ADV KTM:erna har lyckats så bra med. Det känns helt enkelt att man åker motorcykel med ADV familjen. Den har även blivit fullproppad med elektronik som vi har sett de senaste åren plus lite egna ideér. Den semi aktiva fjädringen gör ett kanon jobb och är med på noterna och gör små små ändringar varje mikrosekund beronde på vad föraren ger för order med gas och broms. Väldigt likt BMW:s system med ett undantag att drivingmodes, antispin, ABS, Kurvabs, antispin inte läser av varandra helt och hållet utan dom korsar varandra. Men det gjorde absolut inget eftersom jobbet blev gjort med bravur. Vi får se vad testerna kommer fram till, om det är något som skiljer, men jag tror inte att det kommer vara några stora grejer.

För första gången i KTM:s historia så har dom nu klivit in i finrummet av touring motorcyklar och jämför den gärna med BMW R1200GS, R1200RT, FJR1300, GTR1400 och ZZR1400. Jag tycker kanske det är att ta i eftersom det är så extremt olika motorcyklar men dom har en poäng, Multihojarna har nu tagit ett steg till och är nu riktiga milslukare på alla sorters underlag och vägar. Jag har efter många år på 1200GS och en hel del på 1190 ADV redan kaputilerat och vet vad jag tar för sorts båge. Dessa passar verkligen på allt och är man lång som jag så blir alternativen ännu mindre.

KTM saknar kardan som en del tycker är ett krav idag, men jag har funderat på det där ett tag och tycker inte man ska välja mc efter en sån sak. En kardan gör att mc kostar en hel del mer ca 3-4 drivpaket om chansar på miniräknaren och bytena sker efter ca 3000 mil, varanan service. Så den grejen går bort, inget stort problem. Tycker man att kedjan stänker och är jobbig att smörja så kan jag förstå det och detta tillsammans med drivpaketsbytena kanske blir avgörande när det vankas beg köp men det är fortfarande inget man ska tänka på vid ett nyköp. Där finns viktigar kvalifikationer att kika på som väger betydligt mer in beronde på vem du är som person.

Jag tycker som jag alltid har sagt att det viktiga är att provköra för att veta vad man vill ha, själv så är jag även nyfiken på hur nya versys 1000 fungrerar som bara Martin Billinger hos oss har fått provköra än så länge.

Funderar du på en sån här maskin tycker jag även att du ska läsa vad jag skrev 2013 när nya BMW R1200GS och nya KTM 1190 ADV kom till jorden. Men det bästa är såklart att komma in till oss i butiken så berättar vi mer.

http://www.gmckarlstad.se/2014/03/repris-av-provkorningen-pa-r1200gs-och-ktm-1190-adv/

Göran Widing
GMC Karlstad AB

adv-days2

Adventuredays i Säfsen

By | GMC nytt | No Comments

Den 11-14 Juni 2015 kommer vi tillsammans med offroad service att hjälpa till att serva och guida på Adventuredays i Säfsen. Vi har varit med sedan starten 2009 och tycker att detta är en av höjdpunkterna på året, så boka en plats och häng med på en häftig resa.

http://adventuredays.se/

 

 

garmin

By | GMC nytt | No Comments

Äventyrskväll på GMC. Highroad to China!
Lars Eriksson på Garmin lämnade precis GMC med en helt ny KTM EXC500 Sixdays på släpet, kanske världens roligaste motorcykel. Vi passade på att bjuda in honom till hos oss för att berätta och visa bilder om sin otroliga resa med sin BMW R1200GS via Kirgizistan, bangkok, Mount Everest och Kina. Självklart så blir det en utbildning på Garmins produkter och Basecamp. Så boka in den 14:e Januari i din kalender och ta med dina vänner som gillar alla former av äventyr och kom till oss på Gjuterigatan 8 kl 17:00. Samma kväll kommer även Erik på Motul gå igenom alla myter och sanningar om oljor där vi alla har olika åsikter men det är bara Erik som har rätt:-)
Vi ses den 14:e Jan.

hr2photo2

Kawasaki Ninja H2

By | GMC nytt | No Comments

When Kawasaki first conceived the Ninja H2R, the driving development concept was to offer the kind of acceleration no rider had experienced before.

That a motorcycle be “Fun to Ride” is one of Kawasaki’s guiding principles.  But while there are many ways for a motorcycle to be enjoyed, it was felt that having incredible acceleration was a major factor in delivering ultimate riding exhilaration.

Powering the Ninja H2R is a supercharged engine with a design target of 300 PS allied to a compact design on par with power units found in supersport litre-class models.  The key to achieving this incredible performance lies in the engine’s supercharger — a motorcycle-specific unit designed completely in-house with technology from other companies within the Kawasaki Heavy Industries (KHI) Group: the Gas Turbine & Machinery Company, Aerospace Company and Corporate Technology Division.

KHI Group technology was not limited to the supercharger.  Advanced technological know-how shared from other group companies is found throughout the all-new engine and chassis design.  For example, the carbon-fibre upper and lower wings that ensure stability when riding in the ultra-high speed range were designed with assistance from Kawasaki’s Aerospace Company.  This is but one example, and this inter-group collaboration combined with the level of technology poured into this model is the reason the Kawasaki River Mark* is displayed prominently on the front of the Ninja H2R.

When it came time to name this model, using “Ninja”—a name synonymous with Kawasaki performance and shared by many legendary models over three historic decades —was an obvious choice.  But this model is also named for another epoch-making model, whose 2-stroke 748.2 cm3 Triple gave it an intense acceleration that made it a sensation around the world: the Mach IV 750, also known as the “H2.”  For a model designed to offer “the kind of acceleration no rider has experienced before” we can think of no better name.

Built Beyond Belief. In 2014, Kawasaki is once again ready to unleash a new sensation upon the world.

*The Kawasaki River Mark is a long-time symbol of the KHI Group dating back to the 1870s.  As a policy, its use on products is rare and limited to models with historical significance.  But for the Ninja H2R permission to use this symbol was granted.

 

SÄFSEN

Adventuredays 2014

By | GMC nytt | No Comments

För 4:e året på raken så kommer Offroadservice och GMC att vara på plats i Säfsen ( 12- 15 juni ) för att hjälpa till med bärgning, service och guidning av turer. Det är en väldigt rolig helg som jag rekommenderar alla att någon gång åka på om du har maskin som tar dig fram bredvid asfalten. Läs mer här www.adventuredays.se

 

KTM 1290 SUPERDUKE R

Stor provkörningsdag med KTM och Jofama

By | GMC nytt | No Comments

Tisdagen den 20 maj mellan 12.00 – 20.00 kommer KTM med sin fina trailer med massor av motorcyklar för provkörning. Vi kommer självklart också att ha våra egna demohojar fulltankade och körklara redan nu. Ca 14 st av både KTM, Kawasaki och BMW. Christian från Jofama, Halvarssons, Lindtrands och Charles från Scott är då på plats och visar personlig utrustning. Halvarsson ryggskydd lottas ut bland dom som provkör. Grillen är tänd vi bjuder på korv. Välkommen Tisdagen den 20 Maj.

20140418_141514 2

Långfredagsturen

By | GMC nytt | No Comments

Den 18:e april är det dags för startskottet på årets hojsäsong. Per sjöberg från SMC står färdig med ”startflaggan” kl08,45 och tar täten för gänget som vill åka från Karlstad till Kristinehamn kl09.15 för att samla upp med alla andra knuttar. Självklart bjuder Caisa, Pernilla och gänget på våfflor och nyponsoppa som vanligt på eftermiddagen när ni kommer tillbaka till Karlstad. Kaffe finns färdigt redan på morgonen. Tänk på att klä er varmt.

P1040837

Repris av provkörningen på R1200GS och KTM 1190 ADV

By | GMC nytt | No Comments

Eftersom dessa två modeller är så extremt populära( r1200gs blev Sveriges mest sålda motorcykel 2013) + att vi sålde ca 40 st av dessa två tillsammans förra året och att R1200GS ADV bygger på förra årets R1200GS så tycker vi att det här inlägget är värt en repris ifall någon har missat att läsa det. Vi har både BMW R1200GS,  R1200GS ADV, KTM 1190 ADV och 1190 ADV R i butiken och vi kommer att försöka att ha alla 4 för demo, men det tryck som vi har haft den här tidiga våren gör att några av dessa redan börjar ta slut .

Vi har även i år 16st demofordon för provkörning. Sätt gärna av en dag när värmen kommer för att testa lite hojar, din drömmotorcykel kanske finns hos oss utan att du vet om det än.

mvh Göran.

Jag kör nedför backen som går från vulkanen på Teneriffas topp, försöker ta rygg på guiden med en för låg växel i lådan in i den tajta 180 gradaren för att behålla varvet så öppet att jag kan skjuta ut de 150 hästar som nya 1190 Adv ruvar på. Jag släpper kopplingen och märker till min förtjusning och förvåning att slirkopplingen är minst lika bra som de sporthojar man blivit bortskämd med de senaste åren och den släpper taget om bakhjulet och låter det snurra ända in i mitten av böjen och full gas igen. Normalt utan slirkoppling skulle det vara svarta streck från bakhjulet och en svettig färd på fel sida om den vita linjen runt kurvan, så är som sagt inte fallet nu. Jag vet att jag om bara några dagar ska ner till Marocko för att testa nya 1200gs:en som jag kommer till lite senare, men har inte riktigt förstått att jag kör en konkurrerande maskin. Efter första stoppet klev jag av med ett lugn + lite adrenalin, tittade snabbt på bågen och funderade lite på vad det egentligen är för en sorts motorcykel jag kör på. Min första tanke när jag läste om den, var att det skulle vara ett monster med de vanliga ”big offroad bike” kilona som man rullar runt på, men här har det hänt något. Är det 990 SMR eller är det 690 Duke, den känns pytteliten men ändå rejält rymlig och när man varvar den så finns det galet mycket krut som aldrig vill ta slut, rena sporthojen. Monstervridet fanns inte där men så lent och fint motorn går mot föregångaren och alla dessa härliga elektroniska hjälpmedel som gamla stofiler sitter hemma och gnäller om. Slirkopplingen är exakt lika viktig den med, ett måste lika som ABS.

 

Den elektroniska fjädringen är lätt att justera när man vant sig. Två knapptryck bort så finner man sportläget när asfalten blir slät igen efter hoppstudsvägen på toppen där street fick vara mitt val. Comfort var inget för mig, provade i Fem kurvor och jag höll på att gunga av hojen. Men om jag inte hade en guide som mosade på längst fram så kanske detta läge vore bra om man ska spana runt på naturen och djuren. Mao bra att den finns. Effektlägesknappen fick vara på sport nästan hela tiden :-). Självklart gick jag igenom alla lägena och det är ju drive by wire systemet som gör detta möjligt. Regn läget är nästan lika viktigt som ABS när det är vått såklart. Eftersom det var så hög standard på allt så var det inte förvånande att antispinnen gjorde ett lika bra jobb den med. Det gick att koppla ur den som tur var när man ville busa lite. Ett stort plus är att man kunde höja sadeln utan verktyg, en liknande lösning som BMW.

När vi kom i mål, förlåt menade fram, så var det ingen som sa nått alla var stumma. Men efter ca två minuter började färgen komma tillbaka i våra ansikten och Peter Johansson på KTM sa: fy fan va kul! nu måste vi fira med en öl grabbar. Då förstod jag vad som hade hänt. Jag hade kört en stor offroad/touring bjässe med 1190 kubik och hela tiden trott att jag körde en 690 SMC som man fick plats på (jag är nästan 1.90 ) och det fanns inte någon av oss fem grabbar som tvekade på att detta var den bästa motorcykeln ”just nu”, de få som fanns kvar att beställa gick åt direkt. Jag satte mig direkt ner och började fundera på hur den nya GS:s skulle vara. Betydligt lugnare på både gott och ont kommer den i alla fall att vara om man känner boxern rätt och det gör jag. Den har blivit mina förlängda armar och ben eftersom man kört den minst en gång per dag under säsong de senaste 3 åren. Jag kör till och med min grabb Aston till dagis på den. Synd bara att man inte fick chansen att köra ”R” modellen på grus, men det kommer. Den har ju en lite mer påkostad offroad fjädring fast utan de elektroniska valen, därav hamnar den på nästan samma pris i slutändan. Ett varningens finger är att KTM också har byggt en 1190 ADV för ca 10000 kr billigare men som saknar det mesta av elektroniken och som troligtvis inte blir en sån bra affär. Det vore som att köpa en ny BMW 5 serie utan elhissar, servo och ABS.  Jag hoppas att man väljer den fullutrustade istället.

Det kan verka vara jävigt att jag sitter och skriver om dessa maskiner eftersom jag säljer både 1190:en och GS:en, men mitt mål är hjälpa till att välja mellan 1190:en och GS:en om du är det minsta intresserad av att köra grus med din maskin. Inte att välja bort någon av de andra. Men ska jag vara helt ärlig så har de inte en chans efter vad jag har varit med om idag. Är bara GS:en lite bättre på någon av punkterna så är det helt kört.

KTM 1190 har kedjedrift på både gott och ont, jag kan tyvärr inte se någon orsak varför inte det är kardan på alla dessa maskiner idag förutom ekonomiska skäl från fabrik eller som grusnörd vilja kunna ändra utväxling och eventuella(totalt olösbara ) kardanras när du är ute och hårdkör. Men BMW har ju bevisat med HP2 Enduron att dessa kunder inte skräms bort om kardan sitter på.  Jag kan förstå att konsumenten väljer bort en som det inte sitter kardan på men än inte helt fullt ut. Så jobbigt är det inte smörja en kedja och ett drivpaket på en moden hoj idag håller flera tusen mil. Det har blivit lite ”det ska bara vara så”.

KTM:en riktar sig till dig som har gasgladheten kvar och vill åka flott och fort men ända kunna ta gumman/gubben bak ner till alperna där den har avlats fram av offroad byggar världsmästarna från Mattighofen. Det är inte BMW som ska vara nervösa utan det är alla andra som bygger motorcyklar tom KTM själva, den kannibaliserar nämligen på deras egna modeller. SMT 990 går till exempel helt bort nu. 1190:en har satt ribban och spelat ut alla kort med fyrtal i samma färg :-)

Marocko. R1200GS -13 ( K50 )

KL 08.00 står jag först ute vid hojarna för att säkerställa att just min R1200GS har fått Metzler Karoo 3 däck, jag visste att det skulle bli ca 90 % grus och stigar. Där står Simon Pavey som säger att han ska guida den snabba gruppen. Simon har kört Dakar rallyt minst 6 gånger och skulle köra ett rally i Sydamerika veckan efter BMW eventet.

Efter en 20 min transportsträcka mot Atlas bergen så börjar det roliga, små härliga krokiga vägar förflyttar oss snabbt upp till lite högre höjder. Det första man märker är att GS:s saknar den klassiska gungningen från motorn när man slår på gas och att den är mycket piggare än tidigare. Kopplingen har även blivit mycket mer lättarbetad, detsamma gäller växellådan som nu ligger i olja, inget mer klonk längre, oljan hjälper även till att kyla ner växellådan så vi har inte kvar den skumma brända lukten från motorn efter man har varit ute och hårdkört. Vid första rasten när värmen har kommit både i luften och från kroppen öppnas all ventilation på både kläder och hjälm, nu väntas action. Förbluffad av alla vyer och de fina stigarna glömmer jag bort att fundera på hur alla elektroniska hjälpmedel fungerar. Jag går ifrån mitt trygga val: offroad med avstängd ABS och antispin (ASC) och börjar att botinasera bland alla dessa olika parametrar. Den nya GS:en har fått en så kallad semi aktiv fjädring som arbetar nästan lika snabbt som BMW HP4. Det gör att man väljer en grundinställning sedan så läser cykeln av hur man kör hela tiden och finjusterar efter hand. En av de många saker som gör BMW:en så himla speciell och unik är att alla system arbetar tillsammans med varandra beroende på hur man kör och vilka grundställningar man valt. Det lilla jag provade att åka med ABS i offroad läge visade sig vara en rejäl uppgradering. Det gick tom att åka med den en bra bit upp på ”tempo stegen”, men till slut måsta man stänga av den igen för att det inte ska gå rakt fram i kurvorna. När vi åkte asfalt provocerade jag fram slirkopplingen och den gjorde sitt jobb lika bra som 1190:en. Om du av någon anledning läser detta och äger en ”liten” motorcykel fabrik och inte satt på slirkoppling på dina hojar. Ring då ingenjörerna och be dem att göra om och göra rätt. Lika viktigt som bilbälte.

Miljön växlas så småningom från grusvägar med åsnor överallt till ett månlandskap som man inte trodde var sant. Man ville genast ha sin KTM EXC500 för att ta del av den kuperade terrängen men kom genast på att man åker en touring hoj av världsklass och har nästan lika roligt ändå. Helt galet att det går att bygga en sådan här maskin som är så bra på nästan allt. Tyskarna har tränat på att bygga GS i 33 år nu och vet exakt vilka punkter som skulle uppdateras på GS:en. Hela cykeln är ny varenda skruv och del, men den ser skönt nog fortfarande ut som en GS. Jag är ganska kräsen och kunde bara hitta 2 nackdelar en var att det inte gick att köpa till Quick shift och att det inte finns något kylarskydd ( ja, boxermotorn är pressionsvatten kyld, ca 30-35 % ). BMW har inget i deras tillbehörs katalog heller. Men Touratech sitter säker och skär till något just nu som borde dyka upp till våren.

Som vanligt så hamnar järngänget i samma grupp och vi börjar nu känna varandra riktigt bra eftersom det har blivit många hundra mil tillsammans, Både Anders Högberg (Bike i Göteborg ) Lennart Bäckström (VD BMW Norden ), Niklas Lindell ( BMW Sverige ), Lennart Lundgren ( Lundgrens motor )  och Janne från ( Northbike Umeå )  är fruktansvärt duktiga mc åkare och skitroliga att umgås med, tempot är både högt men samtidigt väldigt tryggt. Tom guiden sa att han inte varit med om något liknande tidigare och kallade oss crazy swedes och gjorde high five vid varje stopp, då vet man att det är på riktigt. Italienarna hade strulat och vurpat överallt och de ska vara eliten på hojåkning i Europa. Vi har nog mycket med oss från den bökiga svenska enduron.  Han tog med oss ut på en massa alternativa rutter med riktig bökig terräng som han visste om eftersom vi hela tiden körde in så mycket pga av att vi var så effektiva. Vi gjorde av med mer bensin än vad gruppen framför oss gjorde och då var de nio st :-).

Normalt i ett test så är något negativt men detta är inget sånt test, vi är inte ute efter att kolla bensinförbrukning eller hur mycket däck det går åt. Vi vill ha så kul som möjligt. Man ska inte köpa en motorcykel på sunt förnuft den ska man köpa med känslor, och det försöker jag förmedla här.

Däcken som Metzler har tagit fram är helt nya på grund av att BMW har satt på helt nya hjul, jag har kört både TKC80 Continental, Pirelli Rally och nu nya Karro 3 på GS:en och dessa däck tillsammans med den nya GS:en gör allround körupplevelsen total. När vi kom till de kurviga asfalts partierna så bettade det otroligt bra, jag vågade att lägga ner mer och mer och fick enbart en liten kontrollerad sladd vid utgången på en kurva men då hade jag fulleffektsläget Dynamic minus antispin på. Det enda som hände var ett litet ryck i bakhjulet till fäste igen och sen ut på bakslangen ut ur kurvan och det har jag aldrig varit med om på en GS tidigare. Den gamla ville man inte Power köra på det här sättet, det var egentligen det jag saknade på den gamla GS:en ”buset” på asfalt. Men nu finns det där runt hörnet, inte som 1190 så klart men detta även är en lyxtourer jag åker på.

BMW har ett liknande system som KTM med en ljussensor som på GS:en reglerar både led ljus (ingår i Dynamic paketet ) och vanligt ljus beroende på om man har valt auto läge eller inte. Ljusbilden fick jag inte någon chans att prova eftersom det var strålande sol och ingen kvällskörning på någon av hojarna. Jag vet att led ljus ger ett behagligare ljus som inte tröttar ut människans ögon lika lätt och på så sätt gör att man kör säkrare på kvällen och natten. Men här ska man vara noga med att köpa till ett skydd om man ska köra grus.

90 % av de hojar som sålts och beställts till Sverige har Dynamic paketet på, men det finns fler paket att välja på. BMW:en blir dyrare än KTM:en men det känns helt klart berättigat från tyskarna att det är så. Martin och jag på GMC har sålt nästan lika många av dessa redan innan februari är slut, fyra st R1200GS och fem ST 1190:s. Och då har vi inte kunnat visa någon av dem än. Det bådar gott inför framtiden att fler och fler människor är beredda på att uppdatera sig till motorcyklar som är både säkrare och roligare, det är helt enkelt en helt ny tid vi lever i.

Så vilken motorcykel ska man då köpa? Jag skulle ju försöka hjälpa till med detta. Bäst är väl såklart att komma in och provköra båda hojarna, om inte annat så är det kul och man blir allmänbildad :-)

Göran Widing

GMC Karlstad AB

 

 

 

 

 

20140221_154031 web

Utbildning på BMW:s nya 2014 modeller

By | GMC nytt | No Comments

Jag sitter på Arlanda flygplats och väntar på att kliva på planet till Mallorca för några dagars utbildning på BMW Nine T, S1000R, R1200RT och en enklare genomgång på K1600GTL Exclusive och R1200GS ADV. Och när jag menar utbildning så är det precis som det låter. Här är det inte bara fullgas hela dagen utan man blir tillbaka skickad till skolbänken under 3 dagar. Och är man inte påläst så får man stryk av tyskar med pondus.

BMW är de enda som gör på det här sättet och som kund så är det en oerhörd fördel att handlarna blir utbildade för att kunna förklara fördelar och ev. nackdelar med maskinen och dess tekniska lösningar som har sköljt över oss de senaste 5 åren med BMW i spetsen. Under ca 3-4 år så stod alla mc tillverkare och gapade när de blev omkörda av BMW speciellt på den tekniska fronten. (undantag finns som t.ex. 2014 års upplaga av KTM 1190 och deras nya system som är utvecklat av tyska Bosch)

Det finns en ganska rolig historia om en journalist som frågade Bosch med all rätt varför inte BMW hade tagit fram det här nya ”antivält” systemet med Bosch. Svaret blev : Easy,  They didnt ask.

När det gäller andra bitar (övriga motorcykeln med allt vad det innebär) så är det mera tight mellan märkena. Precis när de flesta började komma ikapp BMW (vi pratar igen om antispin, elektronisk justerbar fjädring, quickshift, ABS, dynamisk fjädring och till och med semi dynamisk mm mm ) så lägger tyskarna i 2:a växeln och släpper 5 nya modeller med många av dessa fullmatade med ny teknik. Undantag BMW R1200 Nine T, som komiskt nog ska attrahera kunden som vill ha det basic och gör det jäkligt bra. Fullträff.

Många undrar nu såklart om all elektronik behövs och ämnet delar oss i olika grupperingar men en sak är klar, vi måste utbildas för att kunna förklara vad det är du köper och framförallt fråga hur du ska använda den för att hjälpa till med paketlösningar.

Det är inte så enkelt som att köpa en mc och välja till väskor och tankväska och tycka att räcker. Man måste idag även som kund plugga på lite innan man kommer och provkör för att få ut det mesta av upplevelsen för att kunna välja vilken modell eller paket som behövs just för dig. Det kan tom vara så att motorcyklarna är inställda fel och hela upplevelsen kan förstöras och på så vis tycker du att hojen är skräp, fast den egentligen var perfekt för dig.

Ett av många exempel är om du väljer att köpa nya R1200RT (som för övrigt är en av mina nya favoriter) för att du har läst så mycket bra om den och att du självklart tycker den är grymt snygg.

Säljaren missar då att välja bort 2 personers läget på ESA fjädringen och du trycker dig fram i menyn till Dynamic mode för att det låter coolt och sen sätter fjädringen på Hard och även missar att sänka sadeln om du är kort i rocken så blir provkörningen ett helvete. Även om det kan räddas att man kommer på alla fel så har den första känslan redan förstört något som kunde varit underbart.

Så du går helt enkelt ifrån butiken med pengarna i handen och sätter tillbaka dem på kontot och blir såklart lite uppgiven eftersom beslutet redan var taget innan du gick hemifrån efter åratals sparande och läsning av forum/tester.

3 år senare när du har kört 3000 mil på din gamla hoj får du provköra en R1200RT med rätt inställningar för dig kan du inte förlåta dig själv att du inte var påläst och missade alla dessa roliga och trevliga mil som den skullit erbjudit dig. Som jag skrev så finns det många falluckor och de ha blivit ännu fler till 2014 om man inte är påläst och får rätt hjälp.

Så gör både dig själv, din partner/passagerare, plånbok och din säljare en tjänst, var förberedd och ställ många frågor och provkör länge. Det krävs mer än bara bästa pris eller bästa mellanpris för att både kund och säljare ska bli nöjda idag.

Så hur ska jag nu kunna sätta igång och skriva om dessa hojar nu när jag har lagt upp det så här. Enkelt, jag struntar i det och tycker att du tar ledigt från jobbet ett par timmar en förmiddag och bokar en tid för provkörning när både du och säljaren är pigga och inte stressade med alla efter KL 1600 grejerna som ska göras.

Detsamma gäller leveransen (om allt klaffar) som pga. av ovanstående är minst lika tidskrävande. Det är ändå mycket pengar som ska ut på en av dina viktigaste investeringar som också är det roligaste du vet (jag utgår från det om du nu har orkat läsa igenom det här)

Nu är jag på väg tillbaka till Arlanda och har inte skrivit ett ord om hojarna som tanken var från början, men jäklar vad roligt jag har haft som alltid när man blir bjuden på kurvorgier i timme i timme med delar av järngänget (Lasse Carlbark och Anders Högberg).

Tror vi åkte två rakor på två dagar.

Göran Widing

GMC Karlstad AB